Studielening via DUO: hoe werkt het precies?

Image by Jan Vašek from Pixabay

Veel studenten lenen geld via DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Onlangs werd bekend dat het kabinet vanaf 2020 de rente op studieschulden wil verhogen. Dit plan moet zo'n 226 miljoen euro opleveren, wat er voor zorgt dat het leenstelsel betaalbaar blijft. Hoe werkt geld lenen via DUO? En hoe werkt het terugbetalen?

Hoe werkt geld lenen via DUO?

Heb je extra geld nodig voor je opleiding? Dan is het mogelijk om geld te lenen via DUO. Het leenstel van DUO bestaat tegenwoordig uit verschillende onderdelen. Mbo-studenten kunnen een basisbeurs, een studentenreisproduct én een aanvullende beurs aanvragen. Daarnaast kunnen ze ook een lening afsluiten, mocht dat nodig zijn. Hbo- en wo-studenten hebben tegenwoordig geen recht meer op een basisbeurs. Zij kunnen wel een studievoorschot en collegekrediet aanvragen. Daarnaast kunnen zij ook een beroep doen op het studentenreisproduct en een aanvullende beurs. Hoeveel geld je maximaal kunt lenen en hoelang je gebruik kunt maken van de studiefinanciering, hangt onder andere af van jouw opleidingsniveau.

Hoeveel rente betaal je over een studielening bij DUO?

In 2019 is het percentage 0%. Het rentepercentage wordt op dit moment voor 5 jaar vastgesteld. Zoals je in de inleiding hebt kunnen lezen, wil de overheid het rentepercentage vanaf 2020 verhogen. Dit geldt dan voor studenten die vanaf 2020 aan een studie in het hoger onderwijs beginnen. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen wil dat de berekening gebaseerd gaat worden op een 10-jaarsrente. Doordat de rente op deze manier langer vaststaat, wordt deze hoger. Dit houdt in dat studenten ongeveer 12 euro extra per maand moeten aflossen aan rente. Het is nu aan de Tweede Kamer om over dit wetsvoorstel te oordelen.

Studielening terugbetalen

Twee jaar na het afronden van je studie moet je beginnen met afbetalen van de studieschuld. Uiteraard is het ook mogelijk om eerder af te lossen. Als je onder het oude leenstelsel valt, dan moet je jouw studieschuld binnen 15 jaar terug betalen. Als je onder het nieuwe stelsel valt, dan mag je er 35 jaar over doen. Hoeveel je maandelijks moet terugbetalen, hangt af van de hoogte van je studieschuld en de rente. Je kunt het maandbedrag zelf verhogen of een extra aflossing doen als je een financieel meevaller hebt. Het is ook mogelijk om de aflossing van je studieschuld tijdelijk stop te zetten. Deze aflospauze mag maximaal 60 maanden duren.

Geld lenen na je studie

Veel mensen willen na het behalen van hun studie nog niet werken. Het maken van een wereldreis kan een mooie tussenstap zijn. Helaas is dit niet goedkoop en kun je ook geen beroep meer doen op je studielenen. Een persoonlijke lening of een doorlopend krediet kan dan uitkomst bieden. Hoeveel kan ik lenen, zul je je misschien afvragen. Dit hangt helemaal af van jouw eigen persoonlijke situatie. Houd er ook rekening mee dat het rentepercentage van deze leningen een stuk hoger ligt.